Firewall-urile au fost întotdeauna o armă esențială în lupta împotriva cyber-infracționalității. Însă, pe măsură ce firmele sunt nevoite să treacă la un alt fel de activitate, cu tot personalul, inclusiv cel cheie, lucrând de la distanță, nevoia de a-și asigura un firewall solid și de încredere nu a fost niciodată mai mare ca acum.

 

De ce ai nevoie de un firewall

Firewall-urile sunt o parte integrantă a sistemului de securitate al oricărei firme. Însă în ultimele săptămâni, pe măsură ce firmele au fost nevoite să adopte practici de lucru la distanță fără condiții, firewall-urile au căpătat importanța unor paznici care fac o deosebire între traficul de business și cererile dubioase de acces.

Un firewall este vital pentru a permite unei firme să monitorizeze și să protejeze accesul la datele din rețeaua ei. Cu un firewall solid, poți preveni accesul neautorizat la calculatoarele și rețeaua ta, protejându-te de viruși și malware și prevenind scurgeri și furturi de date specifice.

Ca firmă, cu multe dintre echipele tale lucrând acum de acasă, vrei ca firewall-ul tău nu doar să țină traficul nedorit la distanță de rețeaua ta, dar și să monitorizeze conexiunile dispozitivelor din rețeaua ta și să controleze ce pot trimite ele către exterior. Cu toată bună-voința din lume, echipele tale nu pot ști dacă dispozitivele lor sunt protejate adecvat. Și fără a avea implementate instrumentele de securitate corecte, orice isteț conectat la internet poate intra în orice calculator din rețeaua ta, având posibilitatea să preia sau să șteargă fișiere, cu posibile consecințe catastrofale pentru firma ta.

 

De ce trebuie să-ți verifici firewall-ul

Pe măsură ce tot mai multe dintre echipele tale lucrează de acasă, soliditatea securității rețelei tale îți poate ajuta sau îți poate dărâma afacerea în această perioadă deja dificilă pentru multe firme. Ca orice alt lucru din rețeaua ta, firewall-ul tău este în fond tot un soft care rulează pe un calculator – are un sistem de operare cu milioane de linii de cod și, la fel ca orice alt soft din rețeaua ta, trebuie întreținut ca să poată funcționa optim.

Verificarea periodică a firewall-ului este esențială dacă vrei ca rețeaua ta și toate datele din ea să aibă protecția de care au nevoie.

Hackerii de astăzi țintesc în special firmele care sunt mai puțin pregătite pentru un atac. Firmele au fost nevoie să se adapteze rapid în contextul lucrului de acasă, iar cyber-infractorii profită de asta, exploatând vulnerabilități apărute din cauza lipsei unei pregătiri prealabile. Mulți manageri IT trebuie să jongleze cu sistemele de securitate. Însă nici cei ce au implementate sisteme solide nu își permit să ignore activitatea sporită din partea hackerilor. Deci fie că ai un firewall local, unul virtual găzduit sau unul dedicat găzduit, acum e momentul să te asiguri că el te protejează în toate privințele.

 

Cum îți poți îmbunătăți firewall-ul

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți asigura securitatea rețelei este să te asiguri că toți userii din rețeaua ta înțeleg protocoalele și rostul lor. E mai probabil ca userii tăi să respecte măsurile implementate dacă mai întâi le cunosc rostul. Așa că explică-li-le și ușurează-le pe cât posibil accesul de care au nevoie, atunci când au nevoie.

Iată alte câteva măsuri pe care le poți lua:

  1. Fă o analiză a vulnerabilității.Există o mulțime de instrumente open-source gratuite pe care le poți folosi pentru a realiza o scanare a rețelei tale și care vor afișa eventualele vulnerabilități. O evaluare bună a vulnerabilității va revela aspecte din configurația firewall-ului tău, precum și probleme ale softului neactualizat, parole implicite în uz, expuneri de identificare hardware și software care te fac vulnerabil și orice acces de admin inutil la dispozitivele din rețea.
  1. Auditează-ți rețeaua.Conexiunile wireless sunt vitale la momentul potrivit – de fapt, fără ele nu-ți poți desfășura activitatea. Însă e important să ai o imagine de ansamblu asupra tuturor punctelor de acces wireless din rețeaua ta, pentru a le elimina pe cele corupte sau „moarte”. Plasează un punct de acces în afara firewall-urilor tale perimetrale și dă-le userilor acces VPN la el, dacă poți.
  1. Segregă-ți rețeaua. Orice penetrare a rețelei tale va fi catastrofală dacă, după ce s-a obținut acces, urmează un acces nestingherit în interiorul ei. Este deci important să privești rețeaua ca pe niște „unități” și să asiguri individual fiecare unitate. Imaginează-ți cum este folosită și de către cine rețeaua ta, apoi compartimenteaz-o și protejeaz-o cu perimetre virtuale astfel încât dacă un hacker obține acces prin laptopul unui angajat de la Marketing, să nu poată ajunge apoi în zona de HR a rețelei.
  1. Oprește serviciile nefolosite.Rețeaua unei companii mari poate dispune de patru sau cinci servere care asigură servicii de email, însă poate chiar și 80 de servere conectate la portul SMTP. Cu cât ai mai multe servere angajate pentru fiecare serviciu, cu atât au hackerii mai multe ocazii să capete acces. Auditează-ți rețeaua ca să vezi ce este folosit și pentru ce anume, și închide serviciile care nu sunt necesare. Dacă ai un server care rulează ca server de fișiere Windows, dar nu a fost niciodată folosit pentru asta, oprește protocoalele de partajare fișiere.
  1. Implementează perimetre pentru rețelele partenere.Nu vei putea controla niciodată politicile, practicile și protocoalele de securitate ale partenerilor tău, iar ele mereu vor reprezenta un risc de securitate internă pentru tine. Crearea unei „zone demilitarizate” sau a unei rețele perimetrale pentru fiecare dintre partenerii tăi îți va permite să ai un anumit control asupra lucrurilor pe care ei le pot accesa.
  1. Protejează-ți adminul de firewall.Una dintre cele mai frecvente erori de configurare pentru firewall-ul unei firme este permiterea accesului la interfața de admin firewall prin internet, făcând-o vulnerabilă la intruziuni. Ideal, accesul la adminul de firewall trebuie realizat numai prin interfața lui internă. Cel mai bine este ca accesul admin la distanță să se realizeze printr-un VPN.

 

Noi te protejăm

M247 oferă o serie de soluții firewall administrate pentru firmele de toate mărimile. Toate firewall-urile noastre, fie că sunt găzduite, virtuale, dedicate sau on-site, se bazează pe hardware testat și verificat și vin preconfigurate și complet gestionate. Fiecare dintre firewall-urile noastre îți oferă securitatea unui Management Unificat ale Pericolelor, complet, și include scanare de viruși, anti-spam, filtrare web și prevenția intruziunilor, ca pachet standard. De asemenea, putem oferi măsuri suplimentare de securitate, cum ar fi Disaster Recovery (DRaaS) pentru a completa cercul soluțiilor de protecție; contactează-ne astăzi pentru a discuta ce ai nevoie, și vom personaliza o soluție cu care să fii protejat și în siguranță.

Mai multe noutăți

Vânzări: +4 031 080 0700

Suport: +4 031 080 0700

Trimite-ne un email

Dacă vrei să afli cum tehnologia noastră îți poate transforma businessul, contactează-ne!