Introducere

Daca odata acesta era un fenomen strict american, Black Friday a strabatut Atlanticul (si internetul) si a aterizat cu putere si la usa noastra.

Consumatorii europeni au intampinat aceasta zi anuala de cumparaturi cu bratele deschise, grabindu-se sa achizitioneze cadourile de Craciun la preturi extrem de avantajoase.

Iar in timp ce numele acestui fenomen inca mai creeaza cozi lungi de cumparatori nerabdatori, Black Friday incepe din ce in ce mai mult sa prinda putere in spatiul e-commerce (comertul electronic).

La urma urmei, de ce sa te lupti cu multimea si vremea rea cand poti gasi aceleasi oferte sau chiar mai multe online?

Cand totul merge perfect, Black Friday poate sa-ti asigure baza de care ai nevoie pentru anul urmator. Dar ce se intampla cand lucrurile nu merg cum trebuie?

In acest articol, analizam in detaliu riscurile cu care se poate confrunta compania ta la acest Black Friday. Si nu doar companiile de retail trebuie sa se pregateasca, si cele din domeniul B2B, care in anii precedenti s-au bucurat de reusite, ar trebui sa se gandeasca bine la impactul pe care Black Friday il poate avea asupra companiei lor.

Cand are loc Black Friday in 2019?

Black Friday are loc anul acesta vineri, 29 noiembrie 2019.
Ceea ce inseamna ca vinerea respectiva incepe practic chiar dupa miezul noptii de joi, asa ca asteapta-te ca achizitiile sa inceapa inca de la acea ora.

Un studiu realizat de compania de curierat Doddle a aratat ca cinci milioane de cumparatori din Marea Britanie incep sa-si faca cumparaturile de Craciun imediat ce reducerile de Black Friday sunt online.

La cateva zile dupa Black Friday, are loc si Cyber Monday. Anul acesta, aceasta zi este luni, 2 decembrie 2019.

Prin urmare companiile se pot astepta ca intreg sfarsitul acela de saptamana sa fie aglomerat, adica incepand de joi noaptea pana la sfarsitul zilei de luni (aceasta perioada a devenit rapid cunoscuta sub numele de „Cyber Weekend”).

Nu este doar un fenomen al zonei retail

Black Friday inseamna retail pur, dar totodata implica si o multitudine de companii din industrii diferite.

Valul cauzat de aceasta crestere masiva a cumparaturilor poate fi resimtit de orice sector, chiar daca acesta are doar o mai mica legatura cu industria de retail:

  • Logistica si transport. Planificarea si efectuarea livrarilor, inclusiv pentru un numar tot mai mare de companii care promit livrare pentru ziua urmatoare.
  • Ambalaj. Furnizarea ambalajelor pentru centrele de distribuire a comenzilor si reaprovizionarea stocurilor in termen scurt.
  • Vanzari si Relatii Clienti. Personalul din magazin, birourile de asistenta online si centrele de relatii cu clientii, toate acestea folosesc tehnologii pentru a raspunde nevoilor clientilor, a-i indruma corespunzator si a asista la returnari si schimbari de produse.
  • Banci si servicii de plata. Adaptare la nevoile de achizitie ale cumparatorilor, transfer si imprumut de bani; AISP-uri, PISP-uri si alti participanti post-PSD2 la piata de plati.
  • Telecomunicatii. Pregatiti pentru a face fata valului imens de consumatori care fac achizitii pe telefon, tableta si alte dispozitive; sa se asigure ca tehnologia POS functioneaza corespunzator in magazine.
  • Marketing si PR. Sa asiste clientii din zona de retail si e-commerce, ajustand si actualizand colateralul marketingului online, realizand campanii de marketing zilnice in acea perioada.
  • Constructii si securitate. Sa supravegheze personalul si clientii din magazinele de retail, sa se asigure ca toate locatiile respecta regulile de securitate relevante.

In realitate, nu exista o lista exacta a companiile care trebuie sa tina cont de impactul pe care Black Friday il poate avea asupra lor.

Ce dezastre iti pot afecta compania de Black Friday?

La fel ca multe alte IMM-urile din intreaga lume, s-ar putea ca si tu sa te gandesti ca poti face fata fenomenului Black Friday fara existenta unui plan de continuitate al companiei tale. Dar daca iei considerare oricare din urmatoarele scenarii, foarte plauzibile toate, cat de rezilienta crezi ca este compania ta?

Traficul iti blocheaza website-ul

Anul trecut, de Black Friday o serie de brand-uri importante au avut dificultati foarte mari datorita traficului web care a crescut substantial. John Lewis, Ted Baker si Calvin Klein au pierdut ore intregi datorita faptului ca vizitatorilor le-a fost imposibil sa acceseze website-ul direct sau dand click pe reclamele online costisitoare in care companiile respective cu siguranta au investit sume imense. Toate acestea s-au intamplat datorita serviciilor de conectivitate si latimii de banda necorespunzatoare traficului crescut.

Website-ul nu este optimizat pentru mobile

Acum cativa ani, consumatorii faceau cumparaturile online doar de la un desktop sau laptop. Acum, cu doar o singura miscare a degetului pe un dispozitiv mobil acestia pot intra in spatiul online al brand-ului favorit. Dar ce se intampla daca site-ul tau nu este optimizat pentru mobil? Sau daca dureaza prea mult pentru ca acesta sa se incarce? Vitezele de incarcare mici se afla printre cele mai frecvente motive pentru care vizitatorii parasesc site-ul fie imediat, fie chiar in mijlocul procesului de cumparare.

Atacurile DDoS

Atacurile DDoS reprezinta o amenintare extrem de reala pentru companii, mai ales in perioadele aglomerate, asa cum sunt cele de Black Friday, avand posibilitatea de a provoca probleme ca:

  • Intreruperea conexiunii la Internet
  • Probleme de accesare a website-ului
  • Sute, chiar mii, de spam-uri
  • Viteze mici de incarcare si momente de intreruperi

Daca se intampla sa fii victima unui atac DDoS de Black Friday atunci poti fi sigur ca vei avea pierderi foarte mari de venituri.

Banii sau datele

Nu trebuie sa acorzi atentie doar atacurilor DDoS. Atacurile Ransomware fac parte dintr-un val de atacuri cibernetice, care se presupune ca vor costa economia mondiala aproape 4,5 miliarde de lire sterline in fiecare an pana in 2021.

STIAI CA? In timpul weekend-ului de Black Friday din 2018, companiile din SUA au fost afectate de un val urias de atacuri ransomware: un total de 396.939 in 4 zile1.

 Cat te poate costa un astfel de dezastru de Black Friday?

Intreruperea serviciilor IT poate costa extrem de mult – si nu doar in ceea ce priveste vanzarile pe care le pierzi in timpul perioadei de oprire. Iata cateva  exemple:

Venituri directe

In cazul in care website-ul nu mai poate fi accesat, timpul inseamna intr-adevar bani. Compania Gartner estimeaza un cost mediu al intreruperilor activitatii companiilor de aproximativ 4.400 de lire sterline pe minut. Aceasta inseamna in medie 264.000 de lire sterline pe ora.

Un studiu realizat de American Management Association arata ca este nevoie in medie de 9 pana la 12 ore pentru a restabili sistemele IT critice. Crezi ca compania ta isi poate permite sau chiar supravietui unei intreruperi (de o asemenea durata) a activitatii de Black Friday?

Afla cat de mult te-ar putea costa intreruperea conectivitatii, utilizand Calculatorul pentru Downtime creat de Zerto.

Venituri indirecte

Intreruperile IT au extrem de multe repercusiuni, fiind chiar surprinzator cat de departe pot ajunge implicatiile financiare ale unui astfel de incident de Black Friday:

  • Rambursari si plati compensatorii
  • Pierderi ale veniturilor viitoare
  • Costuri aditionale pentru personal
  • Ore pierdute ale personalului: angajati x ore in plus x tarif pe ora
  • Costuri de management al reputatiei
  • Suport IT de urgenta
  • Pierderi de investitii

Clienti

In conditiile in care consumatorii fac din ce in ce mai multe cumparaturi online, ai putea crede ca brand-urile cu site-uri e-commerce ar pune pe primul loc un lucru atat de esential ca o solutie superioara de conectivitate.

Nu chiar. Analiza efectuata de Radware arata ca primele 500 de site-uri americane de retail sunt de fapt cu 16% mai lente decat erau anul trecut, ajungand la 8,56 secunde intr-o zi standard de trafic.

Destul de socant cand te gandesti ca o companie isi pierde aproximativ 25% din vizitatorii online, daca website-ul se incarca in peste patru secunde. In momentul in care sunt peste cinci secunde, aproape jumatate din consumatorii britanici vor parasi website-ul, potrivit unui alt studiu. Si sa nu crezi ca utilizatorii tai vor ramane pe site daca deja au adaugat ceva in cosul de cumparaturi: un alt sondaj arata ca 27% dintre cumparatorii online vor renunta la a mai cumpara ceva daca viteza de incarcare a website-ul este prea lenta.

De asemenea, si daca faci parte din domeniul B2B (sau chiar un brand B2B2C) si oferi suport clientilor in perioada de Black Friday, nu te astepta ca acestia sa treaca peste faptul ca serviciile tale nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor lor.

Daca serviciile voastre cauzeaza intreruperi sau cad pur si simplu, ceea ce se traduce in venituri pierdute pentru clientii tai, cu siguranta acestia nu vor lasa ca asemenea situatii sa se mai intample in viitor. Vei pierde un client care cel mai probabil va apela la concurenta ta.

STIAI CA? Se estimeaza ca fiecare secunda de latenta a conexiuni la internet are ca rezultat o pierdere de 7% a conversiei.2

Reputatie

Pentru compania ta, brand-ul tau este probabil cel mai valoros bun pe care il ai. Odata ce acesta si-a pierdut din valoare, este foarte greu sa il mai poti repara.

Daca clientii trec printr-o experienta negativa de Black Friday pe website-ul tau, intr-unul din magazinele tale sau atunci cand se bazeaza pe serviciile tale pentru a-si desfasura activitatea, este putin probabil ca acestia sa-ti mai acorde o alta sansa. De ce? Ei bine, iata cateva motive:

• Un website cu performante slabe si o conexiune slaba nu este doar iritant, ci provoaca anxietate atunci cand sunt introduse date sensibile, cum ar fi datele unui card. Poate duce chiar si la taxarea multipla a clientilor sau chiar  la imposibilitatea ca acestia sa profite de reducerile foarte mari.

• Black Friday in magazine se poate transforma intr-un eveniment urat, foarte repede. Daca mai adaugi la aceasta si probleme de conectivitate sau un decalaj al datelor la nivelul stocului, atunci este ca si cum ai arunca benzina pe foc.

• Companiile B2B sunt de fapt baza industriei de retail: de la productie, aprovizionare, logistica, tehnologie pana la procesarea platilor, retail-ul se bazeaza pe toate acestea. Daca oricare dintre acestea nu functioneaza intr-un moment crucial, inseamna pierderi foarte mari pentru companiile de retail. Si cu siguranta a doua ora nu se va mai intampla.

Si pentru ca astazi comunicarea intre consumatori despre esecurile anumitor brand-uri este mult mai usoara si mai publica ca niciodata (datorita social media), poti fi sigur ca alti potentiali clienti vor ajunge sa auda totul despre problemele intampinate de acestia.

Cum iti poti proteja compania?

Daca stii ca vei avea un trafic mai intens in weekend-ul de Black Friday – pana la urma cine nu se asteapta la asa ceva atunci – ofera-i website-ului tau capacitatea de care are nevoie pentru a face fata numarului mare de utilizatori.

Poti preveni prabusirea site-ului, si in acelasi timp poti oferi rezultate la viteze mari daca alegi un hosting superior, care sa mentina viteza conexiunii la internet.

E adevarat ca tu esti cel care cunoaste cel mai bine nevoile companiei tale, dar uneori este bine sa asculti si sfaturile unor furnizori de renume in legatura cu optiunile pe care le ai. De exemplu, in legatura cu solutiile de servere administrate, dedicate sau in cloud, si care dintre acestea sunt potrivite pentru compania ta in perioadele online cele mai aglomerate.

Afla acum totul despre serverele dedicate M247, echipamente de ultima generatie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Pune intrebarile potrivite

De unde stii daca este necesar sa alegi o solutie mai eficienta de recuperare a datelor in caz de dezastru inainte de Black Friday? Punand intrebarile potrivite:

·        Ai testat vreodata planul tau actual de DR (Disaster Recovery)? A functionat corespunzator?

·        Sunt protejate sistemele importante pentru compania ta?

·        Ce vei face daca sistemele primare cad?

Daca nu esti 100% convins de raspunsurile primite la oricare dintre aceste intrebari, este nevoie sa iei o decizie urgenta.

Pregateste-te pentru ce e mai rau

Stim cu totii expresia: „Daca nu te pregatesti de ce e mai rau atunci vei fi pregatit sa esuezi”.

Daca insa planifici si beneficiezi de solutia potrivita, intreruperile si caderile sistemelor de Black Friday – si consecintele dezastruoase care urmeaza acestora – sunt situatii cu care va trebui sa te confrunti foarte rar.

Oricare ar fi domeniul companiei tale si bugetul de care dispui, exista o solutie de recuperare a datelor in caz de dezastru potrivita pentru nevoile companiei tale. Un furnizor DRaaS de renume va putea sa iti ofere un mix de servicii personalizate, la un pret competitiv, adecvate nevoilor tale:

  • Replicarea completa a sistemelor si aplicatiilor (IaaS)
  • Sistem failover – failover multiplu/unic si capacitate de failback
  • Recuperarea volumului de munca
  • Back-up al datelor
  • Firewall-uri administrate
  • Mobilitate cloud (public/privat)
  • Conectivitate rezilienta

Acum este momentul sa identifici cu ce s-ar putea confrunta compania ta de Black Friday, ce ar insemna pentru tine si clientii tai, si de ce este nevoie pentru a preveni astfel de situatii – sau macar de a a reduce impactul acestora daca vor aparea.

Descopera totul despre solutiile flexibile si scalabile M247 de recuperare a datelor in caz de dezastru.

Protejeaza-ti compania impotriva atacurilor

Pe masura ce atacurile cibernetice apar din ce in ce mai des, aceste perioade aglomerate, precum weekendul de Black Friday, atrag de cele mai multe ori un val ridicat de atacuri DDoS, malware si ransomware.

De aceea este indicat sa investesti intr-o solutie scalabila pentru a-ti fortifica compania impotriva acestui tip de interferente, care nu doar ca iti pot intrerupe activitate de Black Friday, dar iti pot pune in pericol si infrastructura, aplicatiile, reteaua si datele.

Alege o solutie anti-DDoS care:

  • Sa mitigheze atat atacurile avansate, cat si cele de tip hit-and-run
  • Sa amortizeze varfurile neasteptate de trafic
  • Sa filtreze datele astfel incat doar cele care corespund sa fie transmise
  • Sa mitigheze atacurile vectoriale multiple
  • Sa ofere acces continuu la o echipa de suport cu experienta

Afla mai multe despre solutiile flexibile anti-DDoS de la M247.

Sa existe un plan decent de back-up

Zilnic intalnim companii care considera casetele de back-up ca fiind inca o metoda adecvata de recuperare a datelor pentru compania lor. Daca insa iei in considerare oricare dintre probleme de mai jos care pot aparea in cazul casetelor de back-up, in ce masura acestea te-ar afecta?

  • Vitezele lente de acces, fara acces la orice tip de date
  • Costuri ridicate de configurare, si costuri permanente pentru media, stocare si administare
  • Scalabilitate limitata: banda este intotdeauna o masura de stocare temporara
  • Degradarea suportului si posibilitatea de pierdere a datelor in timp

In 2018, aproape 70% din companiile din Marea Britanie au fost victimele unui atac cibernetic3, iar aceste atacuri devin din ce in ce mai dese si sofisticate. Iti poti proteja datele sensibile mult mai eficient trecand la back-up digital sau in cloud.

Alege un furnizor care sa dispuna de data centere securizate si dedicate, sa asigure backup continuu al datelor si o echipa care sa actioneze rapid pentru a fi sigur ca beneficiezi de cea mai buna protectie impotriva pierderilor de date.

STIAI CA? Pierderile de date au costat economia globala 1.7 trilioane de dolari in 2014 – adica 154 USD pentru fiecare articol pierdut.4

Cere ajutor extern

 Cand lucrurile nu merg bine, ai nevoie de o echipa care sa fie mereu pregatita sa te ajute cand treci prin situatii neprevazute. Apeland la experti din afara companiei tale ai cele mai bune sanse de a te repune pe picioare cat mai repede, cu o intrerupere minima pentru tine, personalul si clientii tai.

M247 are ca parteneri o multime de companii, de la nume mari pana la IMM-uri in crestere. Suntem lideri ai industriei care pune continuitatea activitatii unei companii pe primul lor, avand:

  • Mai mult de 15 ani de experienta
  • Actiune globala si suport 24/7
  • O echipa de experti mereu langa tine.

Orice s-ar intampla de Black Friday, noi suntem gata sa va protejam infrastructurile, reteaua, sistemele si datele.

Concluzie

Black Friday: este perioada de aur, care aduce cele mai mari reduceri din zona de retail in fiecare an. Si, desi se apropie cu pasi repezi, mai ai inca timp sa te pregatesti.

Consumatorul de astazi se asteapta la o experienta rapida, fara probleme, inca din primul moment in care iti acceseaza site-ul. Si daca nu se intampla asta? Atunci isi vor achizitiona produsele din alta parte.

Indiferent daca compania ta se afla in centrul industriei de e-commerce sau la baza acesteia, un dezastru tehnic de Black Friday inseamna venituri si reputatie pierdute.

Cumparatorii prefera sa faca achizitii online in zilele noastre, iar toate tehnologiile folosite pentru vanzare si comunicatii utilizeaza o conexiune la internet. Prin urmare, conectivitatea este probabil cel mai important factor care poate asigura experienta pe care clientii tai si-o doresc de acest Black Friday.

Ofera-i companiei tale cea mai buna sansa de a avea succes cu o infrastructura online fiabila si performanta, o metoda robusta de recuperare a datelor in caz de dezastru si o echipa de experti disponibila 24-7.

Contacteaza-ne pentru a afla cum poate M247 sa-ti fie alaturi de Black Friday.

*AISP-uri, PISP-uri si PSD2

De la aparitia Directivei Europene privind serviciile de plata actualizata (cunoscuta drept PSD2), bancile au pierdut monopolul asupra datelor clientilor. Noi servicii apar in peisajul de administrare a banilor si acestea se incadreaza, in general, in doua categorii: AISP si PISP.

  • AISP – sau furnizorii de servicii de informare cu privire la cont – strang datele conturilor clientilor intr-un singur loc si ofera servicii de consultanta si informatii cu ajutorul acestor date.
  • PISP – Furnizorii de servicii de initiere a platilor – sunt aplicatii de plata. Ei merg mai departe, putand retrage bani direct din contul tau bancar dupa ce ti-ai dat acordul.

Mai multe noutăți

Vânzări: +4 031 080 0700

Suport: +4 031 080 0700

Trimite-ne un email

Dacă vrei să afli cum tehnologia noastră îți poate transforma businessul, contactează-ne!